Eko-efektywność w turystyce

Eko-efektywność to koncepcja tworzenia większej ilości dóbr i usług, z wykorzystaniem mniejszej ilości zasobów oraz ograniczeniem generowanych w tym procesie odpadów i zanieczyszczeń.  

Eko-efektywnosc

Termin „eko-efektywność” został po raz pierwszy użyty w 1993 roku przez Światową Radę Biznesu na rzecz Zrównoważonej Turystyki (WBCSD). Według WBCSD eko-efektywność oznacza:

  • redukcję ilości materiałów wykorzystanych do produkcji towarów lub usług
  • redukcję ilości energii wykorzystanej do produkcji towarów lub usług
  • zmniejszenie rozproszenia materiałów toksycznych
  • poprawę wykorzystania recyklingu
  • maksymalne wykorzystanie zasobów odnawialnych
  • zwiększenie trwałości produktów
  • zwiększenie zdolności użytkowych towarów i usług

W praktyce przekłada się to na zdolność osób zarządzających turystyką do rozpatrywania produktów i usług turystycznych całościowo, oraz umiejętnego redukowania zasobów wykorzystywanych do ich tworzenia i rozwoju. W każdym przypadku należy dążyć do:

  • ochrony biosfery
  • redukcji i unieszkodliwiania odpadów
  • wdrożenia energooszczędnych praktyk
  • minimalizacji potencjalnych zagrożeń dla środowiska
  • działania zgodnie z zasadami „zielonego” marketingu
  • dostarczania całościowej i wiarygodnej informacji dla turystów na temat danego obiektu/regionu
  • włączania zasad zrównoważonej turystyki w reguły zarządzania wszelkimi związanymi z nią aktywnościami
  • tworzenia regularnych audytów na temat stanu środowiska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery + = 11